Vizsgálatok - Jó szívvel - Szived.hu

Vizsgálatok

Pacemaker ellenőrzés- programozás

A bőr alá ültetett pacemaker (= egy a szükséges időpontban a szívet ingerlő - ezzel azt összehúzódásra, pumpa tevékenységre késztető készülék) állapotának lekérdezése kapcsán a telep állapotát (hasonlóan egyéb elemmel működő készülékekhez az is lemerülhet), az ingerlőáram erősségét, egyéb beállítások módját lehetséges a bőrön keresztül egy speciális készülékkel lekérdezni. Amennyiben szükséges, a beállítások ugyanazzal a készülékkel és módon módosíthatók (pl. változtatható az a frekvencia, amikor a készülék bekapcsol, éjszakai, nappali minimum frekvencia, automatikus frekvenciaemelő funkció állítható be).

Szívultrahang

Ultrahang technikán alapuló (denevér vagy delfin tájékozódási elve) készülék, mely káros mellékhatások nélkül, fájdalommentesen képes a szív alkotórészei és a benne áramló vér vizsgálatára. Általában bal oldalfekvésben történik. Az egyik leghasznosabb kardiológiai vizsgálat, mellyel a szív 'alkatrészei' és az abba be- és abból kilépő nagy erek jól ábrázolhatók (normális vagy pl. fejlődési rendellenesség következtében kórosan felépített szív).

Kerékpár terheléses EKG

Speciális szobakerékpárral végzett vizsgálat, mely kapcsán az egyre nagyobb erőkifejtést igénylő terhelés alatt folyamatos EKG monitorozás és gyakori vérnyomásmérés történik. A vizsgálat alkalmas a szív-érrendszeri terhelhetőség, illetve terhelés kapcsán létrejövő (normális vagy abnormális) változások vizsgálatára. Leginkább a szívizom vérellátási zavarok (=ischaemia) diagnózisában, ischaemiás szívbetegségben a várható prognózis felállításában, a beállított gyógyszeres terápia effektivitásának lemérésében, szívizom infarktus utáni terhelhetőség meghatározásában, infarktus utáni rizikóbecslésben, infarktus utáni rehabilitáció kapcsán a rendszeresen javasolt aktivitási szint meghatározásában, egészséges egyének esetén nagy fizikai terhelést jelentő aktivitás előtti állapotfelmérésre alkalmazható.

Holter EKG (Ambuláns EKG monitorozás)

Övre vagy nyakba akasztható, hordozható készülék, mely folyamatosan rögzíti a szív elektromos tevékenységét 24 órán át. Alkalmas ritmuszavarok, ingerképzési és vezetési zavarok (kórosan lassú vagy túl gyors szívverés, gyakori melléütések, szabálytalan szívverés = pitvarfibrilláció, esetleges életet veszélyeztető ritmuszavarok) vizsgálatára-követésére, pacemaker diszfunkció kimutatására, átlagos szívfrekvencia mérésére, szívizom vérellátási zavar (silent ischaemia), tünetmentes ritmuszavarok kimutatására, szívritmusra ható gyógyszerek effektivitásának lemérésére.

ABPM (Ambuláns vérnyomás monitorozás

Övre vagy nyakba akasztható, hordozható készülék, mely a nappali időszakban 15-20 percenként, éjjel 20-30 percenként mér vérnyomást és pulzust. Így hétköznapi körülmények közötti vérnyomásértékeket mutat az egész nap során. Alkalmas az egész napos vérnyomás-spektrum ábrázolására, így a "fehérköpeny" magasvérnyomás (csak orvosi vizsgálat kapcsán észlelt), az éjszakai, a hajnali magasvérnyomás kimutatására, nappali és éjszakai átlag mérésérére, azok egymáshoz viszonyított arányának számítására = diurnális index (normálisan az éjszakai értékek alacsonyabbak), a vérnyomáscsökkentő terápia effektivitásának lemérésére.

EKG (Elektrokardiográfia)

10 elektródával, fekvő helyzetben végzett vizsgálat, mely a szív elektromos tevékenységét ábrázolja vektor-leképezési elv alapján. Alkalmas a pitvari-kamrai elektromos tevékenység, ingervezetési- ingerképzési zavarok vizsgálatára, korábbi szívizom infarctus illetve aktuális szívizom vérellátási zavar kimutatására.

Legfrissebb hírek

A szívbetegség nem férfibaj

A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.

Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.

A boldog gyermekkor évtizedekig védi a szívet

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél.

A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.

Időpont foglalás

×