Szívultrahang - Jó szívvel - Szived.hu

Szívultrahang

2016. január 26., kedd 11:10
 
Ultrahang technikán alapuló (denevér vagy delfin tájékozódási elve) készülék, mely káros mellékhatások nélkül, fájdalommentesen képes a szív alkotórészei és a benne áramló vér vizsgálatára. Általában bal oldalfekvésben történik. Az egyik leghasznosabb kardiológiai vizsgálat, mellyel a szív 'alkatrészei' és az abba be- és abból kilépő nagy erek jól ábrázolhatók (normális vagy pl. fejlődési rendellenesség következtében kórosan felépített szív).
Ultrahang technikán alapuló (denevér vagy delfin tájékozódási elve) készülék, mely káros mellékhatások nélkül, fájdalommentesen képes a szív alkotórészei és a benne áramló vér vizsgálatára. Általában bal oldalfekvésben történik. Az egyik leghasznosabb kardiológiai vizsgálat, mellyel a szív 'alkatrészei' és az abba be- és abból kilépő nagy erek jól ábrázolhatók (normális vagy pl. fejlődési rendellenesség következtében kórosan felépített szív). Megmérhetők a szív üregei és falvastagsága, megbecsülhető a szív 'pumpáló ereje' = ejekciós frakció, kimutatható korábbi szívizom infarktus hege, látható az esetlegesen elégtelen vérellátású, emiatt csökkentebb mértékben összehúzódó szívizom kiterjedtsége, elhelyezkedése. Vizsgálhatók a szívben lévő billentyűk (egyenirányító szelepek), a billentyűkön áramló vér sebessége, kimutathatók kóros áramlások, megbecsülhetők ezen eltérések hosszútávú hatásai, alkalmas esetleges szívműtét szükségességének elbírálására. Hasznos szívelégtelen betegek vizsgálata kapcsán a beállított gyógyszeres kezelés elégségességének lemérésére. A meglévő eltérések követhetők, a korábbi vizsgálattal összehasonlítva prognózis becslésre adnak lehetőséget.
Legfrissebb hírek

A szívbetegség nem férfibaj

A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.

Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.

A boldog gyermekkor évtizedekig védi a szívet

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél.

A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.

Időpont foglalás

×