DR. KERTÉSZ ATTILA - Jó szívvel - Szived.hu

DR. KERTÉSZ ATTILA
kardiológus

DR. KERTÉSZ ATTILA

Név:

Dr. Kertész Attila Béla


Születési év:

1972


Munkahely:

Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika


Beosztás, munkakör:

egyetemi adjunktus, osztály- és ügyeletvezető


Tanulmányok:

1991 - 1997 Debreceni Orvostudományi Egyetem, Általános Orvos Kar, Debrecen (DOTE)

2011 Cardac Resynchronisation Therapy, Svájc, Tolochenaz

2012 és 2013 tanulmányút Németország: Schüchtermann Intézet – Bad Rothenfelde (nem koronária intervenciók: Aorta ballonos valvuloplasztika, TAVI, MitraClip)


Végzettségek:

1997 általános orvos

2001 tüdőgyógyász szakorvos

2004 kardiológus szakorvos

2007 transthoracalis echocardiographiás licensz vizsga (Honoris Causa)

2007 transoesophagealis echocardiographiás licensz vizsga (Honoris Causa)

2014 invazív kardiológiai licensz vizsga


Szakterületek:

általános kardiológia

szívultrahang (mellkasi, transoesophagealis, gyógyszeres terheléses, 3D, kisállat)

koronarográfia – koronária intervenció

szívelégtelenség - szívtranszplantáció

transzkatéteres aorta billentyű beültetés

bal pitvari fülcsezárás


Tudományos fokozat:

2014 Ph.D

értekezés címe: Hiperkoleszterinémia adverz hatása a kardiális homeosztázisra New Zealand nyúl modellen

Debreceni Egyetem - Gyógyszerészeti Tudományok Doktori Iskola

minősítés: summa cum laude


Idegennyelv-tudás:

angol /középfok

orosz /alapfok


Tudományos publikációk:

Elérhetőek a Magyar Tudományos Művek Tára honlapon (www.mtmt.hu), a Keresés az adatbázisban menüpontban a Kutató/szerző nevének részlete – Kertész Attila Béla (Kardiológia) – szerzőkeresés legördülő ablakban történő beállítása után a Keresés[r] gomb megnyomását követően.

Rövid önéletrajz

Általános, középiskolai valamint egyetemi tanulmányaimat Debrecenben végeztem (Kölcsey Ferenc Tanítóképző Általános Iskola, Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája, Tóth Árpád Gimnázium, Debreceni Orvostudományi Egyetem - Általános Orvos Kar).  Ezt követően, a jelenlegi munkahelyemre, akkor Szív- és Tüdőgyógyászati Klinika, sikerült felvételt nyernem. A klinikusi munka szerves részei a gyógyítás, oktatás és kutatás, melyekben munkába állásom óta folyamatosan részt veszek.


Gyógyítás:
Az alap készségek elsajátítását követően a mellkasi (transthoracalis), majd a nyelőcsövön keresztül végzett (transoesophagealis) szívultrahangos vizsgálatot tanultam meg, melyet a klinikán megforduló minden betegcsoportban (akut infarktus, intenzív osztályon fekvő, szívelégtelen, pacemaker terápiában részesülő, szívműtét előtti és utáni betegek, stb) azóta is rendszeresen végzek. Erre a tudásra épült rá a gyógyszeres terheléses szívultrahangos vizsgálatok és a technika fejlődésével a 3D szívultrahangos vizsgálatok végzése. Egy szerencsés találkozást követően csatlakoztam egy tudományos munkacsoporthoz, ahol különböző állatkísérletes modellekben végzetem élő álatokon szívultrahangos vizsgálatokat. Ennek a munkának eredményeként született Ph.D értekezésem is.

Mivel Klinikánkon szívkatéteres vizsgálatok végzése rutinszerűen zajlik, lehetőségem volt ilyen irányban is specializálódni. Jelenleg koszorúér festést (koronarográfia) és koronária intervenciót (tágítás, sztent beültetés), valamint akut szívinfarktusos beteg ellátást is végzek.

Az elérhető katéteres eszközök fejlődésével lehetőség nyílt az úgynevezett nem koronária intervenciók végzésére, melyek a korábban szívműtéttel végzett beavatkozásokat váltják ki. Klinikánkon jelenleg a katéteres aorta billentyű beültetésre, a bal pitvari fülcsezárásra és a pitvari sövényhiány zárására van lehetőség, melyek közül a katéteres aorta billentyű beültetést és bal pitvari fülcsezárást végző team tagja vagyok.

2006 óta veszek részt a szívtranszplantáció előtti kivizsgálásban, mely kapcsán kollégáimmal együtt több beteget sikerült a szívátültetésig eljuttatnunk.

Munkahelyemen mindezek mellett ügyeletvezetői feladatot látok el.


Oktatás:
Magyar és angol nyelvű orvostanhallgatói (tüdőgyógyászat, kardiológia, klinikai fiziológia) valamint a kardiológiai szakorvosi képzés keretei között gyakorlatokat, szemináriumokat, előadásokat tartottam / tartok a Klinika keretein belül, valamint hazai és külföldi továbbképző kongresszusokon.


Kutatás:
Az érdeklődési területeimnek megfelelő kutatási témákba (szívultrahang, diasztolés és szisztolés szívelégtelenség, Fabry betegség, kísérletes állatmodellek) munkám során folyamatosan bekapcsolódtam. Ezek kapcsán több publikációban szerzőként – társszerzőként szerepelek.


 

Legfrissebb hírek

A szívbetegség nem férfibaj

A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.

Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.

A boldog gyermekkor évtizedekig védi a szívet

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél.

A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.

Időpont foglalás

×