A szívbetegség nem férfibaj - Jó szívvel - Szived.hu

A szívbetegség nem férfibaj

2016. március 22., kedd 12:35
 
A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.
Egy új amerikai fölmérés egyértelműen kimutatta, hogy azoknak a hölgyeknek kétharmada, akik valamilyen szív- és érbetegség következtében fejezik be életüket, azért nem került időben orvoshoz, mert nem figyelt a jellegzetes szívtünetekre, amelyeket a férfiakon szinte azonnal fölismernek.

Csak a közismerten nagy kockázatú hölgyek - dohányzó cukorbetegek vagy erősen elhízottak - tudják, hogy rendszeres szívgyógyászati vizsgálatra van szükségük. A többiek úgy vélik, hogy számukra a szívbetegség nem jelent veszélyt, legfeljebb igen idős korban. A valóság azonban az, hogy az Egyesült Államokban szív- és érbetegség - magas vérnyomás, infarktus, szélütés - miatt kétszer annyi nő hal meg, mint rosszindulatú daganatok következtében. Agyvérzésben, infarktusban hatszorta annyi amerikai nő veszti életét, mint férfi.Egy új amerikai fölmérés egyértelműen kimutatta, hogy azoknak a hölgyeknek kétharmada, akik valamilyen szív- és érbetegség következtében fejezik be életüket, azért nem került időben orvoshoz, mert nem figyelt a jellegzetes szívtünetekre, amelyeket a férfiakon szinte azonnal fölismernek.

A statisztikák szerint a nőknek csaknem fele lesz szívbeteg élete végéig. Igaz, hogy a tünetek - valószínűleg a védő hatású női hormonok hatására - a férfiakénál egy évtizeddel később, általában a hatodik évtizedben jelennek meg, de a mind férfiasabb életvitel miatt már a 40-50 éves hölgyeknek is jobban kell a szívükre figyelni (nem csak a párkapcsolatukban).

Mind az amerikai, mind az európai szívgyógyászati irányelvek megadják azt a kockázati pontszámot, amelynek alapján a háziorvosnál, vagy a kardiológiai szakrendelőben bármilyen okból jelentkező hölgyek szív- és érrendszeri rizikója felbecsülhető. Ezekben a táblázatokban a legfontosabb kockázati tényezők - dohányzás, testtömeg-index, vérzsírok szintje, vérnyomás - szerepelnek és az eredmény alapján javasolt az életvitelen alakítani.

Magyarországon is sajnálatosan sok fiatal nő dohányzik, sok a túlsúlyos, sőt elhízott - ezek fontos kockázati tényezők. Ha bármilyen okból történik laboratóriumi vizsgálat, érdemes a vérzsírok szintjét is megmérni, és rendszeresen a vérnyomást is, mert a későbbiekben ezek is befolyásolják mindenkinek a sorsát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés - például az egészséges étrend megtanítása - a kislányok számára már gyermekkorban elkezdődjön.
Legfrissebb hírek

A szívbetegség nem férfibaj

A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.

Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.

A boldog gyermekkor évtizedekig védi a szívet

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél.

A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.

Időpont foglalás

×