Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

march 22. 2016., tuesday 11:02
 
Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.
Christian Albus, a Kölni Egyetemi Klinika pszichoszomatikára és pszichoterápiára szakosodott intézetének munkatársa elmondta, hogy a közepes és hosszú távon ható stresszfaktorok is növelik a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát, és rontják a várható életszínvonalat. Minden egyes újabb tényező 1,2-1,9-szeresére növeli a kockázatot. Az olyan heves érzelmek, mint a harag vagy a félelem is kiválthatnak akut koronáriás szindrómát - hangsúlyozta előadásában.


Ha "valaki a szívére vesz valamit", nagy eséllyel alakul ki nála előbb vagy utóbb szív- és érrendszeri betegség. A népi bölcsesség igazát a tudomány is igazolja. A szív az érzelmekre legérzékenyebben, legerősebben és legközvetlenebbül reagáló szerv, mert a legszorosabb összeköttetésben áll az aggyal - írja a kongresszusról szóló összefoglalójában a www.medmix.at online orvosi lap.

Idézik Christian Templin, a Zürichi Szívközpont kutatójának előadását is, amely szerint érzelmi alapú szívinfarktust erős pozitív érzelmek is okozhatnak, például egy lottónyeremény, gyerekszületés vagy egy váratlan találkozás egy kedves személlyel. Ebben az esetben "boldog szív szindrómáról" beszélünk, ellentétben az erős negatív érzelmek által kiváltott "összetört szív szindrómával".

A svájci szakemberek a European Heart Journal folyóiratban közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy a stressz okozta kardiomiopátia minden 20. esetét öröm idézi elő. 1750 beteg esetét tanulmányozva megállapították, hogy szívproblémákhoz vezethetnek olyan örömteli családi események is, mint egy születésnap, esküvő, nagyszülővé válás, egy baráttal való találkozás hosszú évtizedek után, a kedvenc csapat győzelme vagy egy lottónyeremény.

Az "állandó érzelmi stressz", mint a harag vagy a félelem önálló, független kiváltói lehetnek egy szív- és érrendszeri megbetegedésnek. Hatásukat tekintve ugyanolyan jelentősek, mint a "fizikai tényezők", például a magas vérnyomás, a túl magas koleszterin, a túlsúly, a diabétesz, a dohányzás és a mozgásszegény életmód. Negatívan hatnak a szívbetegségekből történő gyógyulásra és a betegek életminőségére is - vélik az orvosok.

Top news

A szívbetegség nem férfibaj

A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.

Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.

A boldog gyermekkor évtizedekig védi a szívet

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél.

A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.

Time book

×