A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

january 05. 2016., tuesday 14:03
 
A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.
A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.Több százezren szenvednek ebben a betegségben.

A legfrissebb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy  a gyulladásos rheuma és a szív és érrendszeri betegségek közötti szoros összefügés van.

A rheumatoid arthritis mint ismeretes első sorban a csontokat és az ízületeket támadja meg, ugyanakkor az egész testet érintő gyulladásos folyamat az ereket sem kiméli.

A szívinfarktus és a szélütés kétszer olyan gyakran fordul elő  rheumában szenvedő betegeknél, mint az átlag lakosságnál véli  Ulf Müller-Ladner német főorvos.

 


Jól tudjuk, hogy a szívinfarktus kialakulásában számos kockázati tényező játszik jelentős szerepet, így a magas koleszterin, a magas vérnyomás, a cukorbeteg-ség, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás.  Ugyanakkor bizonyítást nyert, hogy  heumás betegeknél a szívinfarktus kockázata ugyanolyan magas, mint a cukorbetegek esetében.

Gyulladásos ízületi megbetegedésekben szenvedő betegeknél már az első évben elváltozásokat lehet kimutatni a kardiológiai vizsgálatok során, állítja  Müller-Ladner. Hosszú távon a kezeletlen rheumás betegek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

„Azonban a tünetmentes embereknek, akiknél pozitív rheuma faktort vagy emelkedett rheuma-specifikus autoantitesteket lehet kimutatni a vérben, az úgy nevezett ACPA-t, már korán fokozódik az érelmeszesedés rizikója, mondta Müller-Ladner. Ugyanis ezek az antitestek a túlzottan aktív immunrendszer jelei.

A diabéteszesekhez hasonlóan a rheumás embereknél fontos, hogy a vérnyomás, a vércukor és a vérzsírok egyensúlyban tartása..  Egyetlen reumás beteget sem szabad csupán a gyógyszerekkel kezelni, fontos a mozgás és a dohányzás mellőzáése.  A dohányfüst  egyrészt fokozza az ízületek gyulladását, másrészt csökkenti a gyógyszerek hatásosságát.

Forrás: profikaneten.hu

Top news

A szívbetegség nem férfibaj

A nőket ugyanúgy fenyegeti a szívinfarktus, mint a férfiakat, azonban a gyengébbik nem figyel a jellegzetes tünetekre.

Szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata

Húszszorosára növelheti a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése a tragédiát követő harminc napon belül.

A boldog gyermekkor évtizedekig védi a szívet

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél.

A reuma növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A rheumatoid arthritis első sorban a csontokat és az ízületeket támadja, azonban érinti az ereket is.

Time book

×